22 Ocak 2015 Perşembe

DUYUSAL HAVUZ NEDİR?

Montessori dünyasına giriş yaptıysanız karşınıza özenle hazırlanmış ve adına "duyusal havuz" dedikleri bir çok etkinlik çıkar. Bunun ne faydası olacakki, birkaç figür biraz kum , taşı bir kaba koyuyorlar adına da duyusal havuz diyorlar. Ne katar ki bu çocuğa? Minicik çocuğa uzay, yağmur ormanları, göl, çiftlik, arılar, kuşlar, böcekler, kutuplar, çöl hayvanları vs vs ile ilgili bilgiler veriliyor. Ne anlar minicik çocuk bunlardan, anneler de fazla abartıyor:) gibi düşünceler kafanızdan geçiyorsa biraz bana kulak verin ve ne işe yarar bakalım bu duyusal havuzlar:

DUYUSAL HAVUZ NEDİR: Basitçe duyusal havuz; mümkün olduğu kadar çok duyuya hitap eden ögelerin-malzemelerin konulduğu bir kaptır. Görme, İşitme, tat, koku, dokunma duyularına hitap eder.
Bu kap ve içeriği okul öncesi dönemdeki çocuğunuzun bir bilim adamı gibi karşınıza çıkmasına imkan verir. Kendi duyularını keşfederler ve duyularını uyarırlar. Farklı kavramları öğrenirler ve farklı dokuları hissederler. Örneğin hazırladığım uzay duyusal havuzunda; astronot, roket, gezegen ,gök taşı gibi kavramları öğrenmelerinin yanısıra , İçerisindeki siyah kumla hem görme hem de dokunma duyusu uyarılmış oldu.
Çocuğunuza sayıları öğretmede yardımcı olmak istiyorsanız yine sayılar duyusal havuzu ile destekleyebilirsiniz. Örneğin pamuğun içine gizlenmiş sayıları bulma.


O halde DUYUSAL HAVUZLARI NEDEN KULLANIYORUZ?

1. Eğlenceli olduğu için :) Çoğu çocuk kumla, suyla vs oynamayı sever. Yada kurgusal oyunlardan hoşlanırlar. Böylece çocuğunuz eğlenirken öğrenmiş olacak. Dakikalarca oynayacak belki de hazırladığınız havuzla. Emir ve Burak da kum,taş ve suya bayılır. İşim olduğunda içinde kum olan bir duyusal havuz hazırladığımda en az 1,5 saat kesintisiz oynarlar.


2. İnce motor becerilerinin gelişmesine yardımcı oluyor. Kabın içerisinde bir çok aktarma yaparak, kaşık, kepçe vs kullanarak motor becerilerini geliştiriyor.

3. Duyuları gelişiyor, hassaslaşıyor. Hazırladığımız havuzlarda en az 2 duyusuna hitap ediyoruz. En çok görme ve dokunma.

4. Duyusal faaliyetler onların açık uçlu oyun oynamalarına olanak sağlamasının yanında Odaklanma ve konsantrasyon yeteneğini geliştirir. Bir çocuğun 2 saat bir etkinlikte vakit geçirmesi olağanüstü bir şey ve gerçekten o konuya odaklandığını gösterir. Zira böyle durumlarda oyunlarının kesintiye uğratılmasından hiç hoşlanmazlar. Tuvalete bile gitmiyorlar, sıkıştırıyorlar :)

5. Matematiğe başlangıç ve dil becerilerini geliştirir. Duyusalla ne alakası var demeyin. Daha önceki yazımda gruplandırma faaliyetlerinin matematiğe girişte önemini vurgulamıştım. Duyusal havuzla çocuklar belli gruptaki nesneleri görüp onları kategorize etmeyi de öğreniyorlar. Örneğin , gezegenin uzayla ilgili olduğunu, çiftlik hayvanları ile orman hayvanlarını birbirinden ayırarak gruplandırıldığını öğrenmiş ve beyninde bunu doğru kategorilere, kümelere ayırmış oluyor. Zaten birçok kavram ve sözcük öğrenerek de dil gelişimini ilerletiyor. Daha önce gerçeğini hiç görmediği halde karşılaştığı nesnelerle ilgili bilgiye sahip oluyor.


6. Sosyal becerilerini geliştiriyor. Bir duyusal havuzu 3-4 çocuğa aynı anda sunup sadece gözlemleyin. Nasıl oyun kurduklarına inanamayacaksınız. Benim çocuklarım ikiz oldukları için birlikte çok güzel oynarlar. Bazen kavgaları da oluyor ama duyusal bir etkinlikte paylaşmama, kavga etme olaylarına çok sık rastlamıyorum.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder